Nehéz helyzetben a fafeldolgozó ipar

Nehéz helyzetben a fafeldolgozó ipar

Az elmúlt hónapokban alaposan megemelkedett a különböző alapanyagok ára, ami begyűrűzik számos másik termék árába is. Kevesen gondolták volna azonban, hogy az egyik legdrasztikusabb áremelkedés a faanyagok kapcsán jelentkezett.

Az elmúlt hónapokra jellemző, lényegében globális fapiaci káosz több okra vezethető vissza: az épületfa ellátása egy komplex európai problémaként jelentkezett, a törvényi változások alapvetően megnehezítették az ukrán és a szlovák piacon a fakitermelést, ami a magyar piac ellátását is hátrányosan érintette. Csehországban június elejére elfogyott a fenyőrönk, az európai piacon sosem látott drágulás következett be.

Másrészt ebben az ágazatban a lakosság nem úgy reagált a járványhelyzetre, mint ahogy azt várták. A korábbi évek visszafogott keresletével szemben tavasz óta – a megnövekedett megtakarítások és állami támogatások, valamint a pandémia idején elterjedt, és várhatóan sok vállalatnál teljesen vagy részben megmaradó home office okán – a lakásépítési piac felpörgött, így a fa iránti kereslet is meredeken emelkedett.

Emellett az extrémen erősödő áremelkedés mögött az amerikai piacon kialakult hiány és áremelkedés áll, amely begyűrűzött az európai piacra is.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a faipari üzemek nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaghoz, még akár duplájára emelkedett áron sem. A probléma nem marad az iparágon belül, a faipari termékeket pl. csomagolóanyagként használó egyéb vállalatok értékesítését is mélyen érintheti a faanyag hiánya.

A piaci szereplők véleménye megoszlik arra vonatkozóan, hogy a helyzet meddig fog tartani. Egyes vélemények szerint néhány hónap alatt (talán őszre) véget érnek a mostani áldatlan állapotok, és ha az árak nem is állnak vissza a korábbi szintre, jelentős visszarendeződés várható. A piaci szereplők többségének azonban az a véleménye, hogy csak valamikor a 2022-es évben várható, hogy helyreáll a rend.


A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!