TEF szolgálati házak

TEF szolgálati házak


2022-ben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának feladatszabása értelmében a Nostra Kft. 18 db könnyűszerkezetes, egyenként 60 négyzetméteres vidéki verandás tájház stílusú házból álló lakópark építését végezte el két ütemben fogvatartotti munkaerő bevonásával. Az így létrejött lakópark a Budapesti Fegyház és Börtön közvetlen környezetében szolgálati lakóparkként funkcionál.

A gyorstechnológiás épületek acélváz szerkezetei a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának Házgyár-programjában készültek. A betonalapra épített házak szigetelésének és a kivitelezés során beépítésre került technológiáknak köszönhetően a házak nem csak design, hanem energetikai szempontból is megfelelnek a mai kor igényeinek.


A házak elkészítése során a felhasznált szigetelőanyagoknak köszönhetően lényegében megfelelnek egy passzív ház követelményeinek. Emellett a két ütemben megépítésre került szolgálati házak mindegyike napelem rendszerrel lett ellátva, továbbá a második ütemben megépült hat ingatlan hőszivattyús rendszerekkel is biztosítja magának a megújuló energiát. Mindezek együttesének köszönhetően az épületek hosszútávon rendkívül kedvező fenntartási költségekkel rendelkeznek.

A megépült lakóépületek belső kialakításánál is nagy hangsúly fektettünk többek közt a praktikumra és a modernitásra. Az otthonokban tágas, 25 négyzetméteres amerikai konyhás nappali és két, egyenként 10 és 12 négyzetméteres hálószoba biztosítja a beköltözött büntetés végrehajtási szervezethez tartozó munkatársak és családjaik pihenését.

Az építkezés során többek közt beépítésre került az alapok és a támfalak elkészítéséhez megközelítőleg 600 köbméter beton és 180 tábla síkháló, továbbá az acélszerkezetek borításához nagyjából 1500 tábla OSB és 3000 tábla gipszkarton lap. A tetőszerkezetek kialakításához 60 köbméter faanyagra volt szükség.

A TEF Házgyár program által elkészített házszerkezeteknek és a több ezer munkaórányi fogvatartotti és személyi állományi munkavégzésnek köszönhetően az épületek hagyományos házépítési technológiáktól eltérően 2-3 hónap alatt kerültek felhúzásra.

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!